Κάψτε το σπίτι

Αυτά τα χείλη
January 31, 2018

Η  Αναστασία Έδεν 
τραγουδάει
Μάνο Ελευθερίου

σε μουσική που συνθέτει ο

Άρης Βλάχος

 

Το Ogdoo Music Group έχει την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας παρουσιάσει την συνθετική εργασία του Άρη Βλάχου σε στίχους του ποιητή Μάνου Ελευθερίου, με τίτλο «Κάψτε το σπίτι».

Η Αναστασία Έδεν ερμηνεύει με σπάνια λυρικότητα τα πέντε τραγούδια του δίσκου, τα οποία συνδυάζονται αρμονικά με πέντε συγκινητικές και αρχειακές απαγγελίες του Μάνου Ελευθερίου.

Ο Άρης Βλάχος δημιουργεί με έμπνευση και ευλάβεια ένα έργο ωδή στον σπουδαίο ποιητή. Η ζεστή προσωπική του σχέση με τον Μάνο Ελευθερίου καθώς και η ιστορία της δημιουργίας του δίσκου αποτυπώνεται με ευαισθησία στο προσωπικό σημείωμα του συνθέτη:

«Το Κάψτε Το Σπίτι είναι το δεύτερο άλμπουμ με την Αναστασία Έδεν και τον φίλο και στενό συνεργάτη μας τα τελευταία χρόνια Μάνο Ελευθερίου.
Η κεντρική ιδέα ήταν να δισκογραφήσουμε  μία ενότητα πέντε τραγουδιών μαζί με πέντε πρωτότυπες απαγγελίες του Μάνου Ελευθερίου σε δικά του κείμενα.

Έτσι κι έγινε, ολοκληρώσαμε τις ηχογραφήσεις μας το καλοκαίρι του ’18, λίγες μέρες μόνο πριν φύγει από κοντά μας αυτός ο σπάνιος άνθρωπος.

Θυμάμαι έντονα το απόγευμα που πήγα στο σπίτι του για να κάνουμε ακρόαση, ήταν απερίγραπτο το συναίσθημα που ένοιωσα όταν είδα τα μάτια του να λάμπουν ξαφνικά από χαρά ακούγοντας τα τραγούδια μας στην τελική τους μορφή.

Άρχισε να μιλάει με πρωτοφανή ενθουσιασμό καταλήγοντας να πει το εξής απίστευτο “σ’ ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό το δώρο που μου ‘κανες” σαν μικρό παιδί που μόλις του χάρισαν ένα καινούργιο παιχνίδι… Αυτός ήταν ο Μάνος Ελευθερίου που ήξερα εγώ και που θα κουβαλάω για πάντα μαζί μου.

Τις απαγγελίες τις ηχογραφήσαμε στο σπίτι του και κάποια από αυτά τα κείμενα δεν είχαν δημοσιευθεί μέχρι τώρα, είναι ντοκουμέντα με την φωνή και τα λόγια του Μάνου Ελευθερίου που συμπεριλαμβάνονται στο νέο μας άλμπουμ Κάψτε Το Σπίτι.

Τα τελευταία χρόνια έχω την τύχη να συνεργάζομαι σταθερά με την σπουδαία τραγουδίστρια Αναστασία Έδεν, η οποία έκανε μια πραγματική κατάθεση ψυχής σ’ αυτό το άλμπουμ.
Ηχογράφησε το Κάψτε Το Σπίτι μια κι έξω και μου είπε χαρακτηριστικά βγαίνοντας από το στούντιο “δεν θα το πω δεύτερη φορά Άρη, αυτή ήταν η στιγμή του…” και είχε δίκιο, είχαν καταγραφεί και ειπωθεί όλα έτσι όπως έπρεπε.

Το Κάψτε Το Σπίτι είναι τραγούδια που απλά κύλησαν από μέσα μου κατευθείαν στα πλήκτρα του πιάνου με το που διάβασα τους στίχους και που ερμήνευσε μοναδικά η Αναστασία Έδεν με μία απαράμιλλη φυσικότητα λες και τα ‘φερε από καιρό μέσα της, ένα άλμπουμ που ο Μάνος Ελευθερίου χαρακτήρισε ως σημαδιακό και διαχρονικό.

Για άλλη μια φορά μέσα από τα χείλη της Αναστασίας Έδεν, την μουσική μου και την φωνή του ξεχωριστού Μάνου Ελευθερίου οι στίχοι και τα λόγια του είναι κοντά μας πιο επίκαιρα από ποτέ.»